ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΕΛΟΣ: ΥΓΙΗ ΣΠΙΤΙΑ - ΥΓΙΕΙΣ ΕΝΟΙΚΟΙ
Δεν είναι τυχαίο, πως η υπέρυθρη θέρμανση, ξεκίνησε να διαδίδεται στον κόσμο, για το στέγνωμα των δομικών στοιχείων. Ακόμη και σήμερα την χρησιμοποιούν τεχνικές εταιρείες, για να στεγνώνουν τις νεόκτιστες οικοδομές, πριν το βάψιμο. Είναι το μοναδικό αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα, γι’ αυτόν τον σκοπό. Ιδιαίτερα ενδείκνυται, εκεί όπου επιβάλλεται η προστασία εικόνων ή αρχαίων κειμηλίων από την διάβρωση της υγρασίας (Ναοί - διατηρητέα - μουσεία).
Ειδικά σε χώρες, όπως οι μεσογειακές, κάτι τέτοιο είναι απολύτως αναγκαίο, αφού οι περισσότερες περιοχές, έχουν ιδιαίτερα υγρό κλίμα. Τα αποτελέσματα είναι ήδη γνωστά και γνώριμα:
  • βρεγμένο τοίχοι, μούχλα
  • συνεχής καταστροφή από την διάβρωση
  • ατέλειωτες συντηρήσεις και βαψίματα
Και φυσικά ανθυγιεινότητα για τους ενοίκους.

Αν θέλουμε , λοιπόν να κοιτάξουμε το θέμα της υπέρυθρης ακτινοβολίας και θέρμανσης με σοβαρότητα, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την μοναδική της αυτή ιδιότητα, να στεγνώνει απόλυτα την υγρασία των δομικών στοιχείων. Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους:
Α) Τα σώματα πυκνής μάζας, (στερεά και υγρά) έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την υπέρυθρη σε αρκετά μεγάλο βάθος.
Β) Η υγρασία μετακινείται πάντα από το θερμότερο στο ψυχρότερο σώμα (φαινόμενο υγρών τζαμιών).

Στους χώρους που θερμαίνονται με υπέρυθρη ακτινοβολία, ο αέρας είναι πάντα ψυχρότερος από τα δομικά στοιχειά κατά 1-2 βαθμούς Κελσίου. Αυτό οδηγεί αυτόματα την υγρασία, να μετακινείται από τους θερμότερους τοίχους στον ψυχρότερο αέρα. Επιτυγχάνονται, λοιπόν, πάντα στεγνά δομικά στοιχεία και πάντα ωφέλιμη υγρασία στον χώρο. Αντιθέτως με τα αποτελέσματα της συμβατικής θέρμανσης, όπου τα δομικά στοιχεία ως ψυχρότερα, μαζεύουν συνεχώς υγρασία ενώ ο αέρας ξεραίνεται (εδώ η κίνηση της υγρασίας γίνεται αντίθετα).



Υγρασία στους τοίχους, σημαίνει μούχλα, μαυρισμένοι τοίχοι, διάβρωση, μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, ανθυγιεινότητα (η υγρασία είναι καλός αγωγός της θερμότητας και την μεταφέρει γρήγορα από τον θερμότερο εσωτερικό χώρο , προς το ψυχρότερο περιβάλλον). Εδώ όμως να τονίσουμε κάτι! Στους χώρους που θερμαίνονται με υπέρυθρη ακτινοβολία, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες των ειδικών, για να επιτευχτεί γρήγορο και επαρκές στέγνωμα της υγρασίας των τοίχων. Μόνο τότε, η υπέρυθρη ακτινοβολία, θα αποδώσει ουσιαστικά μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση και την κορυφαία θερμική άνεση.


Τάσος Ζαχαριάδης
Γεν. Διευθυντής της Lifetherm

© Lifetherm | created by Common Room